Naklíčená semena bazalky pro zdraví a vitalitu

Klíčky z bazalky jsou jako všechna klíčící semínka plná živých enzymů. O výhodách živé stravy, tzv. raw, toho již bylo řečeno mnoho, existuje dokonce výživový směr, který uznává pouze stravu postavenou na těchto základech živých rostlinných organismů. Ty při průchodu trávicím traktem dodávají tělu energii a samy ve své evoluční cestě získávají cenné informace v průběhu tohoto procesu.

domácí bazalka

Jsou to pochopitelně všechny čerstvé rostliny a jejich plody, bez tepelné úpravy. Ostatně, sami jistě poznáte rozdíl mezi vařenou mrkví a syrovou, nebo mezi pomerančovým džusem z čerstvé šťávy a pasterizovaným nápojem plným konzervantů.

Významný přínos naklíčených semínek

Bazalka je významná bylinka, která by v moderní kuchyni neměla chybět. Ve volném překladu tohoto původního řeckého jména znamená „královská bylina“, je to dáno její výjimečnou vůní a chutí a obsahem cenných živin. Výborně podporuje trávicí proces, má stimulační účinky na prokrvení sliznic, dodává pokrmu jedinečnou chuť a je bohatým zdrojem vitamínu C, A, a především B1.

rozvoj sazenic

Proces klíčení https://www.nakliceno.cz/bazalka/ trvá přibližně deset dnů, lze je nechat vzejít buď na navlhčené buničině anebo ve speciálních nádobkách k tomu určených. Výhodné jsou zejména třípatrové misky na klíčení, kde se semínka jen dvakrát denně proplachují vodou a nevyžadují prakticky žádnou další pozornost.

zalitá bylinka

Klíčky obohacené živinami a enzymy lze pojídat za syrova jako přílohu k chlebu s máslem nebo s plátkovým sýrem a lze z nich připravit i chutnou pomazánku na způsob středomořské stravy, jejímž základem je tvaroh nebo tvarohový sýr (např. Lučina), máslo, cibule a mletá paprika. Nejprve se s nadrobno nasekanými klíčky bazalky promíchá máslo, přidá se měkký sýr (ne tavený), cibule, pálivá paprika a ochutí solí. Pomazánka výborně chutná na topinkách.

Královská bylinka ve formě klíčků také vynikne jako příloha k sýru mozarella s nakrájenými rajčaty, trochou pepře a soli a s panenským za studena lisovaným olivovým olejem. Tento pokrm doporučujeme zvláště v teplém období roku.